телефон Містер Мані 0(800)750-395

Зміни в кредитуванні 2021

credit-nove-2021

Як ми знаємо, фінансові компанії, які в народі називають МФО, з липня 2020 року отримали регулятора в вигляді Національного Банку України.
Національний банк не забарився з нововведеннями, які з однієї сторони допомагають регуляції ринку, з іншої ускладнюють життя, як кредитодавцю, так і позичальнику.

Давайте розберемо , що чекає нас на практиці.
1. Так як мікрокредит тепер прирівнюється до споживчого кредиту, позичальник, перед отриманням кредиту буде ознайомлюватись з паспортом споживчого кредиту. По суті, паспорт споживчого кредиту це стандартизований набір інформації, яку при необхідності можна було б знайти на сайті та в кредитному договорі. Фактично, папірцем більше, папірцем менше…
2. Трохи змінюється пріоритетність погашення між процентами тілом і прострочкою. Це має значення для великих сум. Але для мікрокредитів має мінімальний вплив на суму погашення.
3. Обмежується максимальна сума прострочки. Ця сума не може перевищувати 2-х кратного розміру суми кредиту. Це не стосується стандартних процентів. Це обмеження лише щодо прострочки. Ми вважаємо, що це позитивне нововведення для ринку. Деякі недобросовісні компанії могли нараховувати прострочені проценти хоч в стократному розмірі. І для клієнта, який не розібрався, кредит в 2000 грн. міг перетворитись в реальну проблему. Можна знайти судові рішення на користь МФО, коли при кредиті в 2-3 тис.грн. позичальник повинен оплатити 70-80 тис. Це може і законно, але трохи аморально. Компанія Містер Мані. навіть без «вказівок зверху» завжди адекватно підходила до таких нарахувань і не зловживала ними.
4. Верифікація клієнта. З початку року, у зв’язку з змінами до процедур ідентифікації і верифікації, кожен позичальник хоча б раз, повинен буде пройти процедури підтвердження своєї особистості. Існує декілька підходів до ідентифікації і верифікації, а саме: відео дзвінок, фото документів з допомогою спеціалізованих алгоритмів розпізнавання, Bank_id, електронно-цифровий підпис (не путати з смс-підписом), верифікація з допомогою сервісу Дія. Це трохи ускладнить процес, в порівнянні з сьогоднішнім, але зменшить долю кредитів, що видані шахраям.

Що не зміниться.
Ставка. Часто можна зустріти статті на тему «тепер ставку за кредитами МФО обмежать». Це абсолютно не відповідає дійсності. Ставка не регулюється нічим, окрім договору і конкуренції на ринку. Інша справа, що МФО, зобов’язані будуть розписати повну вартість кредиту. І в даному випадку це викриє компанії, які кредитували під «фіктивний 0%». Компанія Mister Money ніколи не видавали кредити під 0%, так як вважаємо, що наш продукт повинен бути чесним.
Електронний договір. Можливість отримати кредит в інтернет залишиться. І це найголовніше. Національний банк не забороняє ні віддалену ідентифікацію, ні електронний підпис.

Як висновок. Кардинально нічого не зміниться. Трохи ускладниться процес отримання першого кредиту. Максимальною сумою прострочки, буде захищено осіб, які не розібрались чи злегковажили і пізно схаменулись. А також, ще більше інформації для споживача, яку, погодьтесь, і так не сильно хтось читав.

Кредит онлайн без відмовЯк отримати онлайн кредит. Кредитний скорингКредит онлайн без дзвінківКоротка анкетаМікрокредит. Як не платити МФОКредит в мікрофінансовій компанії чи банківськийЕлектронний підпис простими словамиЧому клієнти обирають Mister MoneyШвидкий кредитКредитна історіяЗайм грошей до зарплатиРеструктуризація кредитуКарантин і кредитВидаємо кредити навіть в карантинВи ФОП ? А допомогу в період карантину отримуєте ?Зміни в кредитуванні 2021Містер Мані провів інтеграцію з id.gov.uaКомпанія Містер Мані вступила в ВАФККомпанія Містер Мані інтегрувалась з BankID НБУАктуальні кіберзагрози у сфері мікрокредитуванняКредит онлайн під 0Світло в домі під час відключень.Коли МФО, а коли банк?Зберігаємо гроші в крипті